Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Balatonfelvidéki Borok

Balaton-felvidéki borvidék a Dunántúl közepén található. Teljes területe: 5200 ha, amiből 5140 ha az I. osztályú. A szőlővel betelepített terület 1508 ha.  Az egész Balaton bor régióra jellemző a 2000 éves római szőlőművelés hagyományainak részleges továbbvitele.

A táj mediterrán hangulatú, és nem véletlenül. A vulkáni kúpok déli lejtői hamar átmelegszenek, a közeli Bakony pedig megvéd az északról érkező szelektől, viharoktól. A hegyek bazaltja jó hőtartó képességével, míg a közeli Balaton nagy vízfelületével csökkenti a hőingadozást. Mindezen tényezők együtt speciális mediterrán mikroklímát alakítanak ki a medencében. Az országban itt kezdődik leghamarabb a tavasz és tart legtovább az ősz.

Változatos, szemkápráztató táj, már-már mediterrán hangulat, népi hagyományokat és stílust követő építészet és kitűnő borok jellemzik a borvidéket. Jellemző fajták az Olaszrizling, a Szürkebarát és a Chardonnay melyek gazdag íz és -zamatanyaggal, friss, élénk savakkal csábítják a borszerető turistákat.

PINCÉSZETEK:

Rendezés: