Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Délvidék

A szerémi borvidéken évezredek óta folyik a bortermelés. A kedvező klimatikus viszonyok valamint vulkáni és üledékes talajok, kőzetek keveréke, a megfelelő földrajzi fekvés, mind-mind a szőlőkultúrának kedveztek.

Kelták, rómaiak, hunok, avarok, majd magyarok termelték a szőlőt és szűrték el a bort a Tarcal-hegyen. A honfoglalástól-Mohácsig virágzó magyar királyi borvidék. 

Számos szőlőfajtának származási helye Szerém, illetve Szerémség közvetítésével jutottak el más borvidékeinkre is. Ilyenek a  Furmint, Szerémi  Zöld, Bakator, Ezerjó,  Kövidinka, Mézes Fehér, Vadfekete,  stb. Innen terjed el a Kadarka, amely a törököktől átvett fajta, már az 1440-es években jelen van. Ekkori feljegyzés számol be arról, hogy a fajtából a Táncos dűlőben Főbor készült. Tehát a fajta már a rácok betelepülése előtt Magyarországon volt. Vélhetően az akkor már régóta honos héjonáztatásos édesbor készítés volt a technológiai alapja a kadarka erjesztésének is. Továbbá Szerémből terjedt el a Sárgamuskotály (Szerémben  Szagos fehér volt a neve) és a Bouvier fajta is.

PincészetEK: