A szőlő mennyiségének ártott a forróság, így az előzetes becslések szerint nem éri el a közepes mennyiséget sem a 2024-es évjárat. Végleges adatokkal majd csak november táján tudnak szolgálni, egyelőre annyi látszik, hogy a Kunsági borvidéken idén 20-30 százalékkal kevesebb lehet a termés, mint tavaly volt. Óriási aszály sújtotta a területet, és voltak olyan helyek, ahol fagy is előfordult - mesélte a Hellovidéknek Frittmann János,
A szekszárdi szőlőtőkéket kevésbé pusztítja az aszály (Eszterbauer Borászat)
Eszterbauer János, akinek a Szekszárdi Borvidéken (Alsónyék dűlőtől a Palánki hegyig) vannak birtokai, és mintegy 37 hektáron termelnek szőlőt, a HelloVidéknek elmondta, hogy idén 2-3 héttel korábban szüreteltek, mint az átlag években, bár már régóta nem találkoztak átlag évjárattal:
A jelentős hőösszeg, csapadékhiány, rendkívül koncentrált, magas cukortartalmú, alacsony létartalmú szőlőket eredményezett. Ilyen időjárási viszonyok mellett viszont gombabetegségek is kevésbé veszélyeztettek bennünket. A nagy és tartós meleg következtében az eltérő időpontban érő szőlők szüreti időpontjai most összetorlódtak. A rozé szüretek már augusztus végén, a vörösbornak szüretelt kadarkák, kékfrankosok, merlot szőlők most szeptember elején már bekerülnek a feldolgozókba. Szeptember közepén, második felében a Cabernet szőlők szüretére is sor kerülhet, melyek ideális érési időpontjai egyébként október közepén szoktak esedékessé válni.
A Szekszárdi Borvidék talajának vízháztartása az egyik legjobb a magyar borvidékek között.
Jó évjáratban bíznak a Somlón is (Kolonics Pincészet)
A Kolonics Pincészet 9 hektáron gazdálkodik mely területen olaszrizling, juhfark és hárslevelű szőlővel van betelepítve. Ez a több generációra visszanyúló családi vállalkozás a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra. Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően boraink tipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba.
Ahogy Kolonics Károlytól megtudtuk, szüretet a Somlón is befejezték, a 2024-es évjárat reményeik szerint jó lesz:
Akik tudnak mustot hűteni, kiemelkedő borokat fognak készíteni. Akik nem tudtak hűteni, mivel nincs hozzá berendezésük, valószínűleg gyengébb aromákkal rendelkező borokat készítenek majd. Akik a technológia hiánya miatt kivártak a szürettel, nagyon magas alkoholtartalmú borokat készítenek, vagy elakadt erjedés miatt jelentős maradékcukros borokat készítenek.
Forrás:
Pais-Horváth Szilvia 2024.09.17. 06:22
Hellovidek.hu