Barcza Bálint Pincészet - Somló
Tavaly, 2020-ban volt éppen száz éve, hogy a Barcza család elkezdte művelni a Somló-hegy oldalát.
Barcza Bálint célja kezdetben a nagy testű borok termelése volt, ennek érdekében igyekezett minél később szüretelni.
Mára megváltozott a szemlélete, a könnyed, elegáns, élénk savakat felmutató nedűket készít.
Mind hordóban, mind tartályban érlelnek borokat, bár ezt ő maga Somlón nem tartja annyira meghatározónak az egyes fajták között.
Az a tapasztalata, hogy a hosszú érlelés ami a pincében történik elveszi a bor elevenségét, ezért inkább palackban szereti pihentetni minőségi borait.
Pályája elején rengeteget tanult Takács Lajostól (Hollóvár Pincészet) és messzemenőkig felnézett Bott Juditra.
Meggyőződése, hogy Somló a vulkanikus borok élmezőnyében van a világon.