Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pannonhalmi Borvidék

A Pannonhalmi Borvidéken a szőlők gyökerei nemcsak a lankás völgyek-dombok löszös, homokköves talajába hatolnak mélyre, de a történelmi múltba is, ezért a mai napig a környék történelmi, kulturális értékei is táplálják a szőlőtőkéket, nemesítik az érlelődő borokat.

A szőlőtermesztéshez a természeti adottságok itt mindig ideálisak voltak, így ez a tájegység ma is meghatározó a magyar borászat térképén. Itt is, mint általában a Dunántúlon a római korig nyúlik vissza a szőlőtermesztés, bortermelés, sőt többen a magyarországi borászat egyik bölcsőjének tekintik ezt a környéket és ez a mai borászokra is nagy felelősséget ró.

A borvidéknek ma is kötelessége, hogy megőrizze és fejlessze az évezredes értékteremtő történelmi hagyatékot, ennek az alapja, hogy a helyi borásztársadalom – tudásban, innovációban – mára jól ötvözi a hagyományt és a modern gondolkodást, a korszerű borkészítést, a fogyasztói igények magas szintű kiszolgálását.

Az elmúlt időben a borvidék sikeres újjáéledését jelzi, hogy számos szakmai elismerés került helyi borászokhoz, borászatokhoz, de a megújulás új szellemiséget kívánt meg a kisebb szőlőbirtokok gazdáitól is. Mindezek együtt ismertették el a borvidéket a minőségi fogyasztók körében is. Ma már a gasztronómia "fellegváraiban" is megtaláljuk a borvidék borait, sőt a nemzetközi piacra is egyre meghatározóbb tétel kerül ki az itteni minőségi borokból.

PincészetEK:

Rendezés: