Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paraméterek

Karakter: Minőségi száraz fehérbor

Albino Armani Lugana (Veneto)

Jelleg:
száraz
Szín:
fehér
5.500 Ft
Menny.:db

A Lugana borokat a gasztronómiában leginkább halas ételekhez, rizottókhoz ajánlják, de - főleg a pezsgő és a frissebb borok - akár aperitifként is jól működnek.

Leírás és Paraméterek

A Garda-tó Észak-Olaszország egyik legkedveltebb üdülőhelye, turista, vízisport és kerékpáros paradicsom de lélegzetelállító szépsége mellett a borkedvelőknek is sok érdekességeket tartogat. A Lago di Garda három tartományhoz is tartozik; Trentino, Lombardia és Veneto és több eredetvédelem alatt álló borvidéket is határol. Ezek közül az egyik a szóban forgó Lugana DOC, amely különlegességét egy helyi őshonos fajta a Turbiana (vagy Trebbiano di Lugana) és egy speciális geológiai eredetű terület együttállásának köszönheti. A kis eredetvédett területet egy meglehetősen lapos medence határozza meg, amelyet északon a Garda-tó, nyugaton, délen és keleten pedig alacsony morénás dombok határolnak amelyek a jégkorszak nagy alpesi gleccsereinek déli lökéseiből jöttek létre. Az összefüggően agyagos talajok, a tó hőmérséklet mérséklő hatásai és a behatárolt dombok együttesen egy jól elkülöníthető terroirt alkotnak.
Lugana a Garda-tó déli részén helyezkedik el, nagyobb része Lombardiához, egy kisebb keleti szeglete pedig Veneto-hoz tartozik. A kis borvidék gyakorlatilag gyémánt alakban terül el, átmérője 11 kilométer és északról délre 9 kilométer hosszú, központja San Martino della Battaglia városa. A kis borvidék kb. 90%-a Lombardiában, Brescia tartományban található, a keleti csúcs pedig a venetói Peschiera del Gardában ahol jónéhány nagyobb termelő dolgozik, többek közt itt található a Borkorzó által forgalmazott Albino Armani borászat is.

Lugana 1967-ben kapta meg eredetvédelmi DOC státuszát. Pár évvel ezelőtti adatok szerint körülbelül 2000 ha szőlőterülettel rendelkezik, 125 termelővel és az évi termelés nagyjából 20 millió palack. A Consorzio Tutela Lugana DOC 1990-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy a felügyelje és védelmezze a borvidék helyi borkultúráját és a borokat, valamint elismerést és ismertséget szerezzen a Lugana boroknak a világban.

A borvidék egy szőlőfajtára összpontosít ez pedig a fentebb már említett Turbiana. A borokat általánosságban véve friss, fehér virágos, citrusos, almás, mandarinos, mandulás aromatika jellemzi ami a készítési módtól és az érleléstől függően természetesen más jegyekkel is kiegészülhet. A szabályozás legfeljebb 10%-ig ugyan megengedi egyéb fehér szőlőfajta házasítását a Lugana DOC borokba, a termelők azonban általában nem élnek a lehetőséggel, így a legtöbb Lugana valóban 100% Turbiana-ból készül. A másik fajta a Marche tartományban köztiszteletnek örvendő Verdicchio fajta (helyi nevén a Trebbiano di Soave) amit sokáig nem tudtak származásában ennyire elkülöníteni.

A Lugana borokat a gasztronómiában leginkább halas ételekhez, rizottókhoz ajánlják, de - főleg a pezsgő és a frissebb borok - akár aperitifként is jól működnek.

Érdemes odafigyelni a Lugana fehérborokra, mert amellett, hogy imádni valóak általában nagyon precízen és profin elkészített italok. 

Sok szeretettel ajánljuk az Albino Armani Lugana-t ami, mint a borászat minden bora általában tökéletesen leképezi a terroirban rejlő potenciált és 100% pozitív élményt garantál.

Karakter: Minőségi száraz fehérbor

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.