Leírás és Paraméterek
Az évjáratról
A 2021-es év borászati szempontból igazi kihívásokkal teli időszaknak bizonyult. A pincészetek számára ez az év rendkívülien változó időjárási körülményekkel kezdődött, amelyek jelentős befolyással voltak a szőlőtermesztésre. A csapadék mennyisége elmaradt az átlagostól, különösen a kritikus virágzási időszakban. A napsütéses órák számának növekedése kedvezőbb körülményeket teremtett a szőlők éréséhez, amely lehetővé tette, hogy a borászatok kiváló minőségű borokat produkáljanak. Összeségében a 2021-es évjárat egy átlagon felülinek bizonyult.
Zweigelt
Fritz Zweigelt nemesítette kékfrankos és szentlőrinc (Sankt Laurent) keresztezésével 1922-ben; Ausztria legelterjedtebb kékszőlőfajtája (mintegy hatezer hektárral), nálunk 1500 ha-on terem. Jellemzően könnyű-közepes testű, bogyósgyümölcsös aromatikájú bort ad, fajtatisztán könnyen felismerhető lilás, ciklámenes beütésű színéről.
Cabernet franc
Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.
Kékfrankos
Osztrák-magyar eredetű kékszőlőfajta, bora általában közepes testű, kifejezett savérzetű, cseresznyés-meggyes ízvilágú. Sokáig összetévesztették a gamay-val, helyenként a pinot noir-ral, innen erednek a Burgundiára utaló hasonnevei. Jelenleg a legnagyobb területen művelt szőlőfajtánk, valamivel több mint hétezer hektáron terem.
Ajánljuk hozzá:
Amennyiben ajándéknak szánja, válasszon hozzá különleges díszdobozt is, melyet gravírozással egyedivé téve igazán személyessé varázsolhatjuk ajándékát.
Saját fogyasztás esetén tárolásukhoz válasszon az oldalunkon található fa, kovácsoltvas és további egyedi bortartók közül.
Az igazi ínyencek pedig feltétlenül nézzenek rá bon-bon és delikátesz kínálatunkra, ahol különleges édességekkel, borkocsonyákkal, pástétomokkal és egyéb finomságokkal várjuk.