Leírás és Paraméterek
A guatemalai Zacapa Rum művészi alkotás, a türelem, a gazdagság, a minőség és a mester keverés kifejezése. A Quetzaltenango-hegységben tökéletesre törekvő Zacapa Rum komplex ízét és jellegét 2,300 m tengerszint feletti magasságban fejti ki a felhők misztikus házában. A felhők fölött Lorraine Vásquez, a Zacapa Rum mester keverője dolgozik, lassan érlelt rumok aromáit és ízét ötvözi, hogy tökéletes keveréket hozzon létre. A rumot első alkalommal 1976-ban, egy guatemalai kisváros, Zacapa alapításának emlékére készítették. A rum a készítő, Alejandro Burgaleta munkájának gyümölcse. Korábban a Zacapa pálmalevelekből fonott védőréteggel volt bevonva, amelyet helyi kézművesek készítettek. Erre emlékeztet az üveg nyakán található aranyszínű, fonott mintás szalag.
A Ron Zacapa Centenario 23 years rum valójában egy keveréke a 6 és 23 év közötti italoknak. Bourbon és spanyol sherrys hordókban, solera eljárással érlelik. Színe mahagóni, Illatában az édes vanília jegyek uralkodnak, a dió és a mandula különlegessége mellett. Íze komplex, testes, édeskés, fűszeres, érezhető a vanília és a kávé aromája a fahéj jellegzetessége mellett. A rumot négy egymás utáni évben első díjjal jutalmazták a Nemzetközi Rumfesztivál prémium kategóriájában. Ez volt az első rum, amely a fesztivál hírességeinek csarnokába bekerült.